Assalamualaikum w.b.t.
Pernah makan kek lapis hawflakes??mesti pernah kan...buat ke beli???mesti beli kan....hehe...hari ni saye nak kongsi resepi nak wat kek lapis hawflakes versi kukus...sebenarnye da lame buat kek ni cume takde masa nak upload...jadi hari ni mencari masa untuk berkongsi dengan semua...
Yang menarik tentang kek ni ialah menggunakan hawflakes atau pun asam manis...dulu mase kecik2 selalu pergi kedai nak beli benda ni..tapi masa tu tak tau pon name nye hawflakes...hehe...da besar baru tau...ye la...mase kecik2 nak makan je bkn nak tau name nye pon...
Eh eh eh....tau kan hawflakes tu ape???alaaa....ade orang panggil gambir...yang keping2 wane merah tu...sori la tak sempat nak amek gambanye...tapi tau kan??...ala...tu kat gamba atas tu ade..yang susun2 atas kek tu...^_^
Ok laa...kite teruskan ngan resepi kite ye...
Bahan A
5 biji telur yang dah sejuk kat dalam peti
225 gm gula kastor (saye guna gula biasa je pastu kisar dulu bagi halus)
1 st esen vanila
1 sb ovelet
secubit garam
Bahan B
220 gm tepung gandum
1 st baking powder
*ayak mereka berdua bersama-sama ye...hehe
Bahan C
150 ml susu cair
100 ml minyak masak
*campur je mereka berdua ni dalam 1 bekas
Bahan D
Hawflakes secukupnya
1) Guna kelajuan maksimum, pukul bahan A sehingga kembang dan berkrim
2) Dah kembang, masukkan bahan B dan C berselang-seli sampai habis dengan menggunakan kelajuan paling rendah
3) Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna kesukaan
4) Sediakan loyang, masukkan 1 warna adunan dan susun hawflakes di atasnye.
5) Kukus dalam masa lebih kurang 7 minit..jangan sampai masak...
6) Masukkan warna lain dan susun hawflakes macam tadi...kukus
7) Ulang langkah tadi sehingga adunan habis
8) Lapisan terakhir kukus selama 25-30 minit....
Selamat Mencuba ^_^
No comments:
Post a Comment
teng Q for ur comment ^_^